czwartek, 23 maja 2013

Weekend coraz bliżej, stąd moja propozycja przepisu  na szaszłyki z grilla. Mimo swej prostoty, są wyjątkowo smaczne. Szczególnie jeśli lubicie drób w połączeniu z owocami.

Szaszłyk z drobiu i jabłek na grilla


SKŁADNIKI:

  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 winne jabłka
  • 2 cebule
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Opłukane i osuszone mięso kroimy na kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem, po czym odstawiamy na godzinkę do lodówki.

Jabłka myjemy i kroimy na ósemki (razem ze skórką). Wykrawamy gniazda nasienne. Skrapiamy jabłk winem i również odstawiamy do lodówki - na pół godziny.

Cebule obieramy i kroimy na grube plastry.

Na patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa, cebuli i jabłka. Smarujemy je z wierzchu olejem, po czym grillujemy na średnim ogniu około 20 minut - obracając szaszłyki od czasu do czasu.

Szaszłyki z drobiu i jabłek - na grilla




4 komentarze:

  1. takich szaszłyków jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O na pewno wypróbuje! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam przygotować parę razy danie składające się z jabłek, filetu z kurczaka i naprawdę wyśmienite połączenie aczkolwiek czas sprawdzić na grillu... Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mające na celu reklamę innych blogów nie będą akceptowane.